Treenasin Vapun kanssa ennen Ulpua, mutta laitan sen nyt näin oman otsikon alle, kun menee eri treenikategoriaan. Eli Vapun kanssa treenailimme vähän noutojuttuja. Mä olen ollut aika päämäärätön sen treenauksen kanssa. Enemmän vain harjoiteltu muuten perusasioita, käyttäytymistä ja sosiaalistettu pentua. Ja tietenkin tehty kaikkea kivaa sen kanssa, jotta suhde vahvistuu. Nyt täytyisi varmaan alkaa aktivoitua nomepuolen jutuissa ja alkaa suunnitella Vapun treenausta. Se täyttää kohta 5 kk, joten voisi alkaa vähän jotain tehdä. Taipparikurssille olen jo ilmoittautunut, saa nähdä tuleeko tarpeeksi osallistujia näin syksyllä.

Mutta siis nomejutuista Vappu osaa tällä hetkellä ihan perusnoudon ja palautuksen. Se noutaa innokkaasti ja palauttaa täyttä vauhtia minulle. Nouto sujuu myös riistalla. Yleensäkin Vappu tuo kaikki tavarat aina häntä heiluen näytille ja luovuttaa ne ihailtavaksi, jopa puruluut! En viitsi noutoa treenata hirmuisesti (muutamia kertoja kokeiltu erilaisissa tilanteissa) etten kuumenna koiraa siihen liikaa. Pillillä istumista on harjoiteltu, mutta sen treenaaminen on vähän jäänyt. Pitäisi nyt jatkaa senkin harjoittelua. Tällä hetkellä olemme siis treenanneet vain niin, että Vappu on ihan siinä vieressä ja viheltäessä se istuu ja saa palkan. Ja pillillä luoksetulo on pysynyt vauhdikkaana ja iloisena (sen Vappu osasi meille tullessaan). Sitä on kokeiltu n. kerran viikossa (ja tietenkin aina kunnon kehut ja palkka kun pentu tulee). Vapun saa pillillä pois ihan mistä vain.

Mutta tämän alkuvuodatuksen jälkeen asiaan: Tänään siis päätin kokeilla vähän pennun kanssa pihassa hakua. Heitin sille ensin pari "markkeerausta" samalle alueelle minne tein myöhemmin haun. Markkeerauksiahan ne oikeastaan jo olivat. Tähän asti Vapulle on tehty noutoja vain tasaisella alustalla, mutta nyt heitin damin puolipitkään heinikkoon, joten se ei löytynyt näköaistilla. Heitot olivat lyhyet (n. 5-6 m), sillä tarkoituksena oli vain saada koira käyttämään nenäänsä. Hienojen markkeerauksien :) jälkeen laitoin Vappendaalin kuistille katsomaan kun kävin viemässä 5 damia pitkään heinikkoon pihalle. Ja sitten neiti hakemaan niitä. Se tajusi homman heti (no tietenkin kun näki kuistilta että tiputtelin/heittelin dameja heinikkoon). Vappu käytti nenäänsä ihan uskomattoman hienosti ja toi hetkessä minulle 3 damia. Loput hain itse (koiralla olisi kyllä ollut vielä intoa jatkaa damien hakemista).

Eli nyt täytyy kyllä alkaa vähän suunnittelemaan pikkuneidin treenausta... Ihan päämäärättömästi ja suunnittelematta tätä asiaa ei voi tehdä, sillä tavoitteita Vapun kanssa kuitenkin olisi.