Ulpu kävi eilen Veterissä Hanna-Leena Terhosen vastaanotolla ontumisensa takia. Uutiset eivät olleet hyviä (tosin niin olin jo itse päätellytkin). Vanhempani käyttivät Ulpun vastaanotolla sillä olin itse töissä ja Johanneskaan ei päässyt Ulpua viemään.

Tässä eläinlääkärin kirjoittama lausunto:

Ulpu tuotiin tutkimuksiin oikean etujalan ontuman takia.

Ulpu ei varannut jalalla ollenkaan. Ranteessa todettiin erittäin voimakas kipu, kuumotus ja lievä turvotus. Ranne kuvattiin rauhoituksessa.

Ranteen kahdessa luussa (metakarpaali III ja IV) todettiin erityisesti taivutuskuvassa muutoksia. Luissa näkyi murtumalinjoja ja reikäisyyttä. Ontuminen on pahentunut parin kuukauden ajan (oma tarkennus: kuukauden ajan), nyt Ulpu ei varaa jalalla ollenkaan. Kyseessä voi olla trauman aiheuttama muutos, mutta kasvain ei ole poissuljettu. Diagnoosin saamiseksi suosittelemme CT-kuvausta. Kuvauksia tehdään Kouvolan eläinlääkäriasemalla.

Ensiapuna Ulpulle laitettiin jalkaan lasta ja se sai kipulääkepistoksen. Kotona jatketaan tulehduskipulääkettä (Metacam) huomisaamusta Mikäli kyseessä on kasvain, saattaa kipu olla niin kovaa, ettei tulehduskipulääke ja lasta riitä poistamaan kivun tunnetta. Murtumaan nämä yleensä auttavat hyvin. Jos kyseessä on kasvainmuutos, on ennuste varovainen. (Oma lisäys: Ulpu sai iltapäivällä vielä Tramadol-reseptin sillä kivut ovat olleet tämän viikon aikana niin pahat että tavallinen tulehduskipulääke, Rimadyl, ei ole auttanut.)

Lasta ei saa kastua! Jos varpaat alkavat turvota, voi niitä hieroa. Liikunta rauhallisesti kytkettynä. Jatkohoidosta päätetään ensi viikolla. Omistaja voi ottaa yhteyttä puhelimitse hoitaneeseen eläinlääkäriin.

 

Tuo lausunto on paljon lievempi versio siitä mitä eläinlääkäri oli sanonut paikan päällä. Ensisijaisesti siis on sitä mieltä että kyseessä on kasvain ja haluaisi sen takia diagnoosin varmistuksen CT:ssä. Ja joka tapauksessa jalassa on jotain tosi pahasti vialla ja ennuste on huono. Eläinlääkäri oli jo puhunut amputaatiosta yms. Amputaatio on kuitenkin niin omaa moraalikäsitystäni vastaan eläinten kohdalla että sellaiseen emme ryhdy.

Mikään trauma ei mielestäni tule kysymykseen. Ulpun kanssa on liikuttu hyvin varovaisesti syyskuun lopulta, astutuksen jälkeisestä ontumasta (silloin vasen kyynärpää kipeä) asti. Tuo ranteen ontuminen alkoi n. kuukausi sitten. Aluksi ajattelin että se on vain rasittanut nyt toista etujalkaa liikaa kun ensin oli kipeä vasemmasta jalasta ja aluksi rimadyl auttoi ihan hyvin tuohon ontumiseen. Ontuminen on pahentunut nyt viimeisen kahden viikon ajan koko ajan ja tällä viikolla mennyt ihan kamalaksi. Alkuviikosta aloin soittaa eläinlääkäriaikaa ja sain tosiaan ajan nyt perjantaille Terhoselle. Ajattelin että paras mennä heti spesialistille kun noita jalkavaivoja on nyt viimeisen vuoden aikana ollut ihan tarpeeksi...

Ulpu on nyt kotona pärjännyt ihan suht ok kipsilastan ja Tramalin avulla mutta ei se tietenkään ole lähelläkään tervettä koiraa ja liikkuminen on vaikeaa ja jäykkää.

Menemme Ulpun kanssa tiistaina Kouvolaan CT-kuvaukseen ja pahaa pelkään että se on tuon koiran viimeinen reissu.

Tässä alla Johanneksen ottamia kuvia viime yöstä. Nukun Ulpun kanssa lattialla jotta se pysyy rauhallisena. Ja saan samalla itse nauttia koirasta nämä (todennäköisesti) sen viimeiset päivät.