Saimme torstaina Ulpun ruumiinavausraportin. Tässä lausunto ja avauskertomus:

Tutkimustulos: 1. lopetetu eläin. 2. Oikean etujalan rannenivelessä voimakas erosiivinen artriitti.

Tutkitun koiran oikean etujalan rannenivelessä todettujen muutosten taustalla on sisäsyntyinen immunopatologinen tulehdus. Tämän tyyppinen niveltulehdus on koirilla kohtalaisen harvinainen.

Kuolemanjälkeiset muutokset ovat kohtalaiset. Korian oikean etujalan lihakset ovat lievästi surkastuneet verrattuna vasempaan. Muutoin lihaksisto on kohtalaisesti kehittynyt. Rasvavarastot ovat kohtalaiset. Oikean karppuksen kaikissa nivelraoissa on synovium hyvin pöhöinen ja se on väriltään rusehtavaa. Nivelpinnalla pannusmuodostusta. Nivelpinnat erittäin mattamaiset ja niistä on nivelrusto hävinnyt. Oikeat metakarppaaliluut silmämääräisesti normaalit, myös pitkittäisleikkauksessa. Vasen karppus silmämääräisesti normaali. Muissa raajojen suurissa nivelissä ei todeta spesifisiä muutoksia. Sydän muodoltaan ja kooltaan normaali. Eteiskammioläpissä, pulmonaaliläpissä ja aorttaläpissä ei todeta spesifisiä muutoksia, Keuhkoissa on kohtalainen verentungos. Maksassa, pernassa, munuaisissa, alemissa virtsatie-elimissä, sukupuolielimissä, ruuansulatuskanavassa, haimassa ja sisäeriterauhasissa ei todeta spesifisiä muutoksia.

Makroskooppinen diagnoosi: 1. lopetettu eläin. 2. Suspekti erosiivinen artriitti oikeassa karppuksessa.

Histologinen tutkimus: 1. Oikea karppus synovium: Voimakas synoviosyyttien hyperplasia. Voimakas, diffuusi tulehdus jossa lymfosyyttejä, plasmasoluja ja hemosideriiniä sisältäviä makrofageja.  2. Keuhkot, haima, maksa, perna, sydänlihas, kilpirauhaset, lisämunuaiset, mahalaukku: Ei Spesifisiä muutoksia.