Tänään kävimme Veterissä Hanna-Leena Terhosella. Tässä eläinlääkärin lausunto:

Oireillut maaliskuun alusta, jolloin liukastui sisällä. Saanut tulehduskipulääkettä. Edelleen voimakas ontuma, ontumatutkimuksessa todetaan kohtalainen turvotus vasemman takajalan kinnernivelen etu- ja sisäpinnalla. Nivel on stabiilin oloinen, ei nivelsidevammaan viittaava. Ulpu aristaa voimakkaasti nivelen koukistusta ja ojennusta.

Kinner kuvattiin rauhoituksessa. Nivelessa on lievät alkavat nivelrikkomuutokset, mutta ei selviä ontumia selvittäviä muutoksia. Nivelestä otettiin nivelnestenäyte, joka oli epänormaalin sameaa ja juoksevaa. Näyte tutkittiin mikroskoopilla ja siitä tehtiin veljely. Mikroskopoidessa todettiin runsaasti neutrofilejä eli tulehdussoluja sekä kokkibakteereita. Diagnoosina on bakteerin aiheuttama nivelinfektio. Viljelyn tuloksesta soitetaan viimeistään torstaina, kun resistenssimääritys valmistuu.

Hoitina aloitetaan antibioottikuuri (Therios) ohjeen mukaan, lisäksi jatketaan tulehduskipulääkettä. Tukiside poistetaan kotona n. viikon kuluttua, side ei saa kastua. Seuraava kontrolli n. 10 päivän kuluttua, jolloin arvioidaan mahdollisen kirurgisen huuhtelun tarve.

Liikunta kytkettynä. Antibioottikuurista tulee pitkä, jopa pari kuukautta. Jos alkaa mennä maha sekaisin, suosittelemme maitohappobakteereita.

Ulpu sai kotiin myös särkylääkettä. Ja aion nyt pitää sen ihan häkkilevossa ainakin tuohon kontrolliin asti. Itseäni ottaa hieman päähän että en vaatinut antibioottikuuria silloin kuukausi sitten kun puhuin oman eläinlääkärin kanssa asiasta (kysyin nimittäin että pitäisikö kuitenkin antaa varoiksi myös antibiootti). Mutta Terhonen sanoi että nuo niveltulehdukset saatetaan usein eläinlääkäreidenkin taholta diagnosoida väärin kun särkylääkkeet helpottavat/poistavat oireita aluksi ja näin tulee ajatus että kyseessä ei voi olla niveltulehdus kun nivel ei olekaan enää kipeä ja ontuminen alkaa helpottaa.

Ja tajusin tuossa yhtenä päivänä että eihän Ulpu onnukaan leikattua etujalkaa vaan sitä toista (Ulpu alkoi siis joku aika sitten ontumaan ajoittain myös etujalkaa)! Terhonen oli kuitenkin sitä mieltä että oikeanpuoleisessa etujalassa ei ole mitään vikaa. On kuulemma hyvin tyypillistä että ristikkäinen jalka kipeytyy tällaisissa pitkissä ontumisissa. Eli se syksyllä murtunut -vasen- etujalka on siis ihan terve ja samoin myös oikenpuoleinen. Huh, edes jotain hyvää tässäkin tilanteessa.